Jakie wyposażenie gastronomii sprawdza się w pracy

Na każdy lokal gastronomiczny składa się przestrzeń robocza oraz ta przeznaczona dla gości. W praktyce to kuchnia powinna być najważniejszym miejscem w restauracji, bo od tego, jak jest urządzona zależeć może powodzenie całego biznesu.

Urządzenia gastronomiczne w kuchni – co wybrać?

Sprzęt, który będzie służył do obróbki termicznej potraw należy dopasować do profilu restauracji. W prawie każdej przyda się gastronomiczna kuchnia gazowa lub elektryczna. Niezbędne będą również chłodziarki oraz zamrażarki. Poza tym wymogiem sanitarnym jest posiadanie zmywarki z wyparzarką.

Dobrze jest postawić na sprzęt, który oferuje sklep gastronomiczny. Choć przepisy nie zabraniają wykorzystywania w restauracyjnej kuchni domowej lodówki albo kuchenki, te mogą się nie sprawdzić.

Profesjonalne urządzenia mają większą moc i  można je łatwiej utrzymać w czystości. Poza tym są większe, a więc gotowanie dla większej liczby osób nie będzie stanowić żadnego problemu.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

Blaty robocze w restauracji

Im więcej powierzchni roboczej, tym lepiej – to naczelna zasada, którą kierują się projektanci kuchni w lokalach gastronomicznych. Wszystko dlatego, że bardzo często na blatach roboczych ustawia się także na stałe drobny sprzęt.

Stoły, czy blaty, przy których przygotowywane są posiłki powinny być wykonane z materiałów, które łatwo można umyć. Poza tym ważne jest, by nie wchodziły w żadną reakcję z żywnością. Najpopularniejszym rozwiązaniem są stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Mogą być wyposażone w szuflady i szafki na drobny sprzęt.

Powinny być rozstawione w kuchni w taki sposób, by można było się pomiędzy nimi bez trudu przemieszczać. Jeśli będą znajdować się przy ścianach, muszą mieć podwyższony rant, który pozwoli je łatwo umyć.

Regały do przechowywania żywności i sprzętu

W kuchni i na zapleczu restauracji znajdują się zwykle wysokie regały. Częściowo służą do przechowywania drobnego sprzętu oraz naczyń. Żywność, której nie trzeba trzymać w lodówce, również może się na nich znajdować.

Ważne jest, by podczas kupowania regałów, zwrócić uwagę na ich nośność. Poza tym powinny być stabilnie ustawione na podłożu lub przykręcone do ścian, by się nie przewróciły na przechodzące pomiędzy nimi osoby.

Początki w biznesie gastronomicznym to prócz kompletowania załogi, duże zakupy. Wyposażenie lokalu w profesjonalny sprzęt nie jest tanie, ale bez dużej części urządzeń nie sposób smacznie gotować.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece konwekcyjno-parowe na GastroProdukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here