Podstawowe wyposażenie punktu gastronomicznego

Coraz popularniejsze staje się otwieranie małych punktów gastronomicznych. Przyciągają klientów nietypową, oryginalną ofertą lub tradycyjną kuchnią.

Nie trzeba mieć dużych funduszy, aby rozpocząć swoją przygodę z prowadzeniem małej gastronomii. Nie obędzie się jednak bez pewnych urządzeń, które są niezbędne do przechowywania, czy eksponowania żywności. Mogą się one różnicmiędzy sobą w zależności od rodzaju działalności. Z pewnością najbardziej przyda się chłodziarka i zamrażarka. W przypadku większych obiektów najlepiej sprawdzą się zamrażarki skrzyniowe dla gastronomi.

Chłodziarka

Chłodziarki mogą mieć różne przeznaczenie – służyć do przechowywania produktów spożywczych lub do ich ekspozycji (np. do prezentowania gotowych dań). Nieco inną grupę stanowią tu również specyficzne urządzenia, takie jak lady sałatkowe i lady chłodnicze. Taki sprzęt ułatwi nam eksponowanie sałatek, lodów, czy innych produktów, które muszą być chłodzone lub zmrożone. Oczywiste jest, że im większy jest punkt gastronomiczny, tym większe urządzenia są potrzebne. Można również zdecydować się na kilka mniejszych, ale może to być mniej opłacalne, biorąc pod uwagę koszt konserwacji i serwisowania każdego urządzenia z osobna. Pamiętajmy, że zawsze musimy mieć wystarczająco dużo miejsca do schowania żywności. Od jej świeżości zależy renoma punktu.

Przy wyborze chłodziarki musimy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Wielkość jest jedną z najważniejszych, ale równie ważne są inne szczegóły, np. jak są zamontowane szafki, ile jest półek oraz z jakich materiałów została wykonana. Dlaczego ważny jest rodzaju surowców użytych do produkcji? Jest to istotne ze względu na higienę i bezpieczeństwo użytkowania. Określone materiały wymagają stosowania odpowiednich detergentów – nie każdy środek nadaje się do czyszczenia każdej powierzchni.

Przy wyborze chłodziarki ważny jest również stopień energooszczędności, czyli realny pobór prądu przez urządzenie. Zwróćmy także uwagę, czy sprzęt posiada funkcję automatycznego rozmrażania, czy skalę temperaturową. Jeżeli chłodziarka będzie eksponowana na widok gości, warto wybrać model o ładnym wyglądzie.

Zamrażarka

Kolejnym niezbędnym urządzeniem jest zamrażarka. Dobrym wyborem są zamrażarki skrzyniowe dla gastronomi, które są większe i potrafią pomieścić więcej żywności. Jest to szczególnie ważne w punktach, w których używa się gotowych produktów, które tylko szybko się podgrzewa. Podobnie jak chłodziarki, zamrażarki produkowane są w różnych formach. Zwykle mają postać szaf, ale popularne są również modele szufladowe. Zamrażarki skrzyniowe dla gastronomi są również idealnym rozwiązaniem dla większych punktów, np. restauracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here